vi rister på Avedøre holme

lokalt kafferisteri

Vores risteri er firmaets hjerte. Risteprocessen er vigtig, fordi de håndværksmæssige beslutninger, der tages her, er altafgørende for kaffesmagen i din kop. Både sol, vind, vand, varme, jordbundsforhold og de valg bonden tager, når han forarbejder kaffebærrene, har betydning for smagen af din kaffe. 

Alle os, der tager del i værdikæden, bærer et ansvar for at bevare at bønnens naturlige karakteristika, som bonden har fremhævet gennem sin skånsomme forædling. Derfor er ristehåndværket i højsædet hos os.

risteri & gode råvarer

Grønne bønner og kaffeindkøb

Råvaren, den grønne kaffebønne, er det centrale element i hele processen – uden kvalitetsråvarer, ingen god kaffe. Hver gang vi vælger kaffe, sker det gennem nøje cuppinger, hvor vi smager og vurderer kaffens kvalitet.

De grønne bønner leveres direkte til vores risteri, hvor vores ristemester nøje fastlægger den ideelle risteprofil for hver enkelt kaffe. Vi rister i små batches på 35-70 kg, hvilket giver os mulighed for at behandle bønnerne med omhu og få det optimale smagspotentiale frem.

Det er et håndværk, vi med stolthed har forfinet gennem årene.

 

Pige får en kop kaffe på hotellet
Pige får en kop kaffe på hotellet
friskristede kaffebønner

så rister vi

I vores risteri på Jernholmen tager vores ristemester kaffebønnerne under kærlig behandling. Når han er færdig med finpudsningen af den rette risteprofil, rister han bønnerne på vores kafferister, en Loring S70 Peregrine. Man kan riste op til 70 kilo kaffebønner på den ad gangen – eller det vil sige, at man hælder 70 kilo grønne kaffebønner i den store tragt, og ud af lugen kommer et kvarters tid senere 60 kilo knitrende, friskristede brune kaffebønner. Bønnerne taber nemlig cirka 17 procent af deres vægt under ristningen. 

Vores Loring S70 Peregrine er en af de mest energieffektive kafferistere på markedet. Den er vurderet til at være 80% mere gasbesparende i forhold til en konventionel kafferister.

de 3 ristefaser

Et rist kan groft sagt deles op i en tørringsfase, en ristefase og en afsluttende kølingsfase

Indledningsvis begynder vandet i kaffebønnerne at fordampe, og vandindholdet går fra 12% og ned til under 1% i den færdigristede kaffe. 

I ristefasen dannes der overtryk i bønnen pga. vandfordampningen og udvikling af gasser, og bønnerne begynder derfor at poppe.

Efter ristning, gælder det om, at få kaffen kølet ned hurtigst muligt, da bønnerne rister videre så længe temperaturen er over 150 grader.

Lys, mellem, mørk

Eller ekstramørkristet...

Ristegraden påvirker kaffens smag gennem kemiske reaktioner. Lys ristning bevarer syrer og aromaer. Mellemristning karameliserer sukkerstoffer og tilføjer sødme. En mørkristning nedbryder syrer og øger bitterhed, der intensiverer den samlede smagsoplevelse.

LYS

LYS

mellem

mellem

mørk

mørk

ekstra

ekstra

Kaffebønner, der er lystristede, bevarer de finere noter, og her kan du støde på kaffebeskrivelser som ’floral og deliktat’ eller ’noter af jasmin’. Det er her du typisk finder de afrikanske kaffer. 

Når kaffebønner af en god kvalitet er mellemristet, kan du forvente dig en rund og blød smag med noter af chokolade og nød. Her finder du blandt andet kaffe fra Brasilien og Colombia.

I den mørkristede kaffe vil du generelt finde krydrede noter, mørk chokolade og mere bitterhed, men også en dyb og fyldig sødme. Det kan være blends eller single origin kaffer du finder her.

Med denne kaffe, vores mørkest ristede, vil du opleve dybde og en cremet fylde. Den mørke kaffeblanding har noter af mørk chokolade og malt. Egner sig især til espressobaserede mælkedrikke.

Friskhed har afgørende betydning for smagen

Det er et af kendetegnene ved vores kaffe, og et princip, vi aldrig går på kompromis med. Derfor rister vi jeres kaffe lokalt, og leverer den friskristet. 

Reza F. Anissi · ristemester

Reza blev i 2022 danmarksmester i kaffesmagning, ligesom han er certificeret Quaility Grader fra Quality Coffee Institute. 

Med andre ord har han styr på smag og kvalitet. Det giver dig en ekstra tryghed, når du køber kaffe hos os.

kontra coffee vejledning
på vej til
den gode kaffe?